dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kapuśniak myśliwski

 
     
składniki: 
  • 6 szklanek wywaru z mięsa i z jarzyn
  • 40 dkg kiszonej kapusty
  • 20 dkg wędzonej kiełbasy myśliwskiej
  • 20 dkg boczku wędzonego (średniotłusty)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 kapelusze suszonych borowików
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4 ziarna owoców jałowca
     
            
     
kapusta Opłukane, namoczone w wodzie grzyby gotować do miękkości. Odstawić do wychłodzenia. Odsączoną z nadmiaru soku kapustę drobno pokroić, wrzucić na gorący wywar z kości i z warzyw, dodać pokrojone w cienkie paseczki grzyby, razem z wywarem w którym się one gotowały, dalej gotować na średnim ogniu.
kapusta Przysmażyć posiekaną cebulę na oleju, a gdy się zeszkli przesunąć ją na bok patelni i smażyć na tym samym tłuszczu plasterki boczku, rumieniąc je z dwóch stron. Boczek i cebulę przełożyć do naczynia z gotującą się kapustą, na pozostałym tłuszczu przesmażyć cienkie plasterki kiełbasy. 
 
kapusta Kiedy się zrumienią, przełożyć do naczynia z kapustą, wraz z tłuszczem pozostałym ze smażenia. Gotować razem przez 10 minut, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami z wody polanymi obficie skwarkami ze świeżo stopionej słoniny lub ziemniakami odsmażonymi z cebulą i ze skwarkami.
kapusta Do kapuśniaku można podać pokrojony chleb żytni, a w oddzielnej miseczce – świeżo stopioną słoninę ze skwarkami w której macza się kawałki chleba.