dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kapuśniak po mazursku

         

 

     
składniki:
           

 

     
     
  • ¼ kg kości wędzonych (żeberka)
  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 3 dkg tłuszczu
  • 20 dkg ziemniaków
 
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • kminek
  • 2 l wody
       
 
  1. kapusta Kości opłukać, zalać wodą, ugotować wywar.

  2. kapusta Kapustę kiszoną pokroić, dodać kminku, ugotować pod przykryciem do miękkości na silnym ogniu.

  3. kapusta Pokroić drobno cebulę, lekko zrumienioną na tłuszczu.

  4. kapusta Opłukać i obrać ziemniaki, pokroić.

  5. kapusta Wywar odcedzić, w nim ugotować ziemniaki, a gdy już będą miękkie, przetrzeć je przez sito, wywar połączyć z kapustą, zrumienioną cebulą, mięsem obranym z kości. Posolić, dodać pieprz, podawać w wazie.