dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Różne przepisy na kapuśniak




 

składniki:

  • 20 dkg ziemniaków,
  • 30 dkg kiszonej kapusty,
  • 5 dkg boczku wędzonego,
  • 5 dkg cebuli,
  • 2 litry wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 kostka przyprawy do zup,
  • ½ liścia bobkowego,
  • sól, pieprz.
 
  1. Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić z boczkiem na dużej patelni, dodać pokrojoną kiszoną kapustę i dusić pod przykryciem 8–10 minut często mieszając. Po zagotowaniu w czasie duszenia odkryć na 2–3 minuty, następnie dusić pod przykryciem
  2. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, które wrzucamy do wrzącej wody i gotować przez 10 minut. Następnie dodać do nich kapustę z boczkiem i cebulą, gotować jeszcze około 5 minut.
 
  1. Pod koniec gotowania wkruszyć kostkę przyprawę do zup, dodać szczyptę pieprzu, czosnek roztarty z solą, liść bobkowy i jeśli potrzeba, sól do smaku.
kapuśniak z boczkiem