dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kapuśniak z kwaszonej kapusty

potrawa rosyjska

Щѝ ѝӡ квашоной капусты

  • ½ kg mięsa wołowego (szponder),
  • ½ kg kwaszonej kapusty,
  • 2 łyżki masła lub margaryny,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 cebula,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 mały liść laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu, sól

  1. Wygnieść kapustę, pokroić, włożyć do rondla, zalać szklanką wody, dodać trochę masła, liść laurowy, ziarnka pieprzu i pokrojoną cebulę. Dusić przez około 20 minut pod przykryciem.
  2. Włoszczyznę obrać, drobno pokroić, dodać trochę tłuszczu i dusić przez około 20 minut pod przykryciem.
  3. Mięso włożyć do garnka, zalać wodą (1¼ l), posolić i gotować 1½ godziny, po czym wyjąć i pokroić na kawałki, a rosół przecedzić.
  4. Włożyć do garnka kapustę, włoszczyznę, pastę pomidorową i mięso. Zalać rosołem, zostawić ⅓  szklanki aby rozprowadzić zasmażkę. Przez ½ godziny gotować na małym ogniu.
  5. Z pozostałego tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić wystudzonym rosołem, zagotować i połączyć z ugotowaną zupą.