dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

kapustaKapuśniak ze słodkiej kapusty

  1. Starannie oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę rozdrobnić na grubej tarce jarzynowej, kapustę pokroić w kostkę o boku 1½ cm, cebulę poszatkować w półkrążki. Do rozdrobnionych warzyw dodać tłuszcz, około ½ l wrzącej wody, zagotować szybko i utrzymywać w stanie wrzenia przez ½ godziny.
  2. Pozostałą część wody zagotować z korzeniami, a następnie połączyć z ugotowanymi warzywami.
  3. Zupę podprawić zawiesiną z mąki i śmietany i zagotować. Na końcu dodać na surowo pokrojone w cząstki pomidory lub poszatkowane jabłka, doprawić do smaku solą, cukrem i kwasem z ogórków. Do każdej porcji dodać drobno poszatkowaną zieloną pietruszkę.

Podawać z ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną.  

składniki:

  • ½ kg włoszczyzny
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 dkg cebuli
  • 7 dkg tłuszczu
  • 5 dkg mąki
  • ¼ l śmietany
  • ½ kg pomidorów lub 60 dkg jabłek
  • 2 dkg cukru
  • 50 ml kwasu z ogórków
  • 2 dkg natki pietruszki
  • ¼ liścia laurowego
  • sól
  • 3¾ l wody