dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kapusta czerwona duszona

 

 

100g=45kcal

składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty (około 1½ kg);
  • 1—2 cebule
  • 1 szklanka soku z jabłek;
  • 2 łyżki przyprawy do zup w płynie;
  • 1 łyżka octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny;
  • 3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu;
  • szczypta zmielonych goździków;
  • pieprz, sól;
  1. Oczyszczoną kapustę pokroić na nieduże części, wyciąć głąb, liście drobno poszatkować.
  2. Zeszklić w rondlu na tłuszczu drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, wlać sok z jabłek, maggi, lekko posolić, dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około ½ godziny.
  3. Prawie miękką kapustę doprawić octem lub sokiem z cytryny, goździkami, pieprzem i solą. Podawać do pieczonej gęsi i kaczki oraz do pieczeni z ciemnych mięs.