dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

 Kapusta kiszona zasmażana

 
     
składniki:
  • 80 dkg kapusty kiszonej
  • 5 dkg słoniny lub boczku wędzonego
  • 1 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 5 dkg cebuli
  • sól
  • ½ dkg kminku
 

 

 
               
kapusta kiszona zasmażana    
     
   Kapustę kiszoną posiekać nożem na mniejsze części, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć. Odkryć na chwilę, gdy się zagotuje. Dogotować pod przykryciem, dodać kminek. Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę, stopić. Skwarki odsunąć na bok patelni, na pozostałym tłuszczu zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zmieszać ze zrumienioną na złoto zasmażką, rozprowadzić zimną wodą, zagotować.            

   Połączyć z kapustą i skwarkami, posolić do smaku, dodać szczyptę cukru doprawić kwasem kapuścianym z beczki. Podawać z mięsem, ziemniakami, knedlami czeskimi.

   Kapusty kiszonej bardzo kwaśnej nie płukać, najwyżej odcisnąć trochę przed gotowaniem. Odciśniętym kwasem można zakwasić inne potrawy.