dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 
Kapusta włoska lub cukrowa nadziewana mięsem
 
     

1,20 kg kapusty włoskiej

lub cukrowej

nadzienie:
  • 40 dkg baraniny bez kości (wieprzowiny, wołowiny)
  • 5 dkg czerstwej bułki
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
sos:
  • 3 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • sól, cukier
  • kwasek cytrynowy lub oce
     
              
     
   Przyrządzić nadzienie z mięsa. Dużą, luźno związaną główkę kapusty obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, przekroić na 4 – 6 części, zalać wrzącą wodą, obgotować przez 3 – 5 minut, odcedzić, ostudzić. Odcisnąć lekko w rękach, uważając, aby nie pognieść liści, ułożyć na desce, nakładać nożem pomiędzy liście farsz z mięsa. Ułożyć porcje kapusty ciasno w płaskim rondlu, w jednej warstwie. Podlać ¼ l wody, wstawić do piekarnika. Zapiekać około 25 minut (można dusić). Wyparowany sos uzupełnić wodą.      Gdy kapusta jest miękka, podprawić sos złotą zasmażką, zagotować, przyprawić do smaku solą, octem lub kwaskiem cytrynowym, cukrem, zabarwionym karmelem (1 – 2 dkg cukru zrumienić na patelni, wlać 3 – 4 łyżki wody, zagotować). Kapustę włożyć do rondla, zalać sosem, wstawić na chwilę do piekarnika, zapiec, wyłożyć na głęboki okrągły półmisek lub salaterkę, oblać sosem. Podawać z ziemniakami.