dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kapusta włoska z kiełbasą

 
 
 

składniki:

  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 30 dkg kiełbasy serdelowej
  • 8 dkg cebuli
  • 6 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki ½ dkg kminku
  • sól, cukier, pieprz
  • kwasek cytrynowy lub ocet
 
 

Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych lub zwiędłych liści, opłukać, poszatkować. Zalać niewielką ilością wrzącej wody, przykryć pokrywą, zagotować, odkryć na chwilę, dodać kminek, po czym gotować pod przykryciem. Cebulę obrać, pokroić w krążki, tłuszcz (3 dkg) rozgrzać, usmażyć na nim cebulę na jasnozłoty kolor, włożyć obraną, pokrojoną w plasterki kiełbasę, zesmażyć razem z cebulą i włożyć do kapusty. Dusić razem przez kilka minut.

Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę, podprawić kapustę, dodać do smaku sól, cukier, pieprz, ocet lub kwasek cytrynowy, zagotować. Wyłożyć na okrągły półmisek. Podawać z ziemniakami.