dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kapusta z grochem

 

 
 czas przygotowania: 1 godzina 15 minut, cała porcja = 155 kcal

składniki:

  • ¾ kg kapusty
  • 20 dkg grochu
  • 1 – 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 1 cebula
  • kminek, sól
  1. Groch opłukać, zalać na noc zimną, przegotowaną wodą, a następnie ugotować w tej samej wodzie (w szybkowarze przez około 45 minut). Cebulę drobno posiekać. Kapustę odcisnąć, pokroić, przełożyć do garnka. Dodać łyżkę tłuszczu, kminek i połowę pokrojonej cebuli. Wszystkie składniki zalać wrzątkiem i gotować, aż zmiękną (nie przykrywając garnka). Pozostałą cebulę zeszklić na łyżce tłuszczu i dodać do kapusty.
  2. Z mąki i z reszty tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić odrobiną wody lub rosołu, wymieszać z kapustą. Groch zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać do kapusty, zagotować. Doprawić do smaku solą. 
  zobacz też przepis staropolski na