dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Karasie smażone zapiekane

 

składniki:
 
  • 6—7 sporych karasi,
  • 3 łyżki masła,
  • ½ szklanki mąki,
  • ½ szklanki śmietany,
  • ½ szklanki mleka lub wywaru z włoszczyzny,
  • 2—3 żółtka,
  • 1 łyżeczkę do herbaty szafranu zaparzonego 1 kieliszkiem wrzącej wody,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • pieprz, sól.
  1. Karasie usmażyć (patrz: Karasie smażone w śmietanie), przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia.
     
  2. Z jednej łyżki masła i pół szklanki mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić pół szklanki mleka lub wywaru cały czas mieszając dolać pół szklanki śmietany, doprowadzić do wrzenia i dodać napar z szafranu.
     
  3. Kiedy sos nieco ostygnie, wbić żółtka, przecedzić przez gęste sitko, zalać ryby, posypać potłuczonym pieprzem i tartą bułką, wstawić do gorącego piekarnika.
     
  4. Podawać na stół w tym samym naczyniu z zieloną sałatą lub ostrą sałatką warzywną.