dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Karp w galarecie

 

4 porcje, czas przygotowania = 45 minut, 1 porcja 260 kcal

  • 1 kg sprawionego karpia
  • 1 litr rosołu
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek octu z białego wina
  • 1 łyżka ziarenek białego pieprzu
  • 2 – 3 listki laurowe
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • mielony biały pieprz
  1. Karpia podzielić na 4 – 6 dzwonek, opłukać. Cebulę obrać, posiekać. Do rosołu dodać ocet, cebulę, listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz sól, gotować przez 2 minuty. Włożyć rybę, zmniejszyć ogień. Podgrzać 10 – 15 minut, nie dopuszczając do silnego wrzenia.
  2. Rybę wyjąć z wywaru, przestudzić. Wywar przecedzić, wlać z powrotem do garnka. Białka roztrzepać, wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu przez dwie minuty, ciągle mieszając.

karp w galarecie

  1. Do sitka włożyć lnianą ściereczkę, ostrożnie przecedzić wywar. Wymieszać z namoczoną, spęczniałą żelatyną, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz mielonym białym pieprzem.
     
  2. Z kawałków ryby usunąć ości. Jajka ugotować na twardo (około 10 minut), zalać zimną wodą. Obrać ze skorupek, pokroić w plasterki. Rybę i jajka układać naprzemiennie w szklanej formie. Posypać po wierzchu wyjętymi z wywaru listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Polać przestudzoną, gęstniejącą galaretą, wstawić na pięć godzin do lodówki.