dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

 

Składniki na 4 porcje, przygotowanie: 70 minut, 1 porcja: 290 kcal

Karp w sosie szarym

  • karp (około 1,3 kg)
  • 1 średni seler
  • 2 cebule,
  • kawałek skórki z cytryny,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • ⅓ łyżeczki imbiru,
  • 850 ml wody,
  • sól
 
sos:
 
  • ¼ l ciemnego piwa,
  • 1 łyżka powidła śliwkowego,
  • 5 dkg piernika (mogą być pierniczki bez czekolady),
  • 5 dkg posiekanych migdałów,
  • 5 dkg rodzynków,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru
  1. Sprawionego karpia umyć, natrzeć solą, wstawić do lodówki na ½ godziny, następnie pokroić w dzwonka. Seler i cebule oczyścić, umyć i drobno pokroić.
     
  2. Wodę zagotować, dodać warzywa i przyprawy, gotować przez 15 minut. Wywar przetrzeć przez sito, wlać piwo, następnie włożyć rybę i gotować 15 – 20 minut.
     
  3. Ugotowaną rybę ostrożne wyjąć z wywaru i przełożyć na półmisek. Wywar odstawić do wystudzenia.
     
  4. Przygotować sos: w garnku rozpuścić masło, dodać pokruszony piernik i krótko podsmażyć. Wlać ½ l wywaru z ryby i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Sparzyć rodzynki i migdały, dodać powidła, cukier, rodzynki, posiekane migdały, całość doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 15 minut. Gorącym sosem polać rybę.