dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Karp w szarym sosie

 
     
składniki:
  • 1,5 kg karpia
  • 8 szklanek wywaru z włoszczyzny z cebulą
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 5 dkg rodzynków
  • 5 dkg migdałów
  • karmel upalony z łyżeczki cukru
  • sok z cytryny
  • cukier, sól
   
 
         
 
     

Rybę wypatroszyć, starannie oczyścić, odciąć płetwy, z głowy usunąć oczy i skrzela, włożyć do przecedzonego, wrzącego wywaru z włoszczyzny, dodać pieprz, ziele angielskie i gotować około pół godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu.

 

Rodzynki i migdały sparzyć wrzątkiem i dokładnie osączyć. Migdały obrać z łupinek i pokroić w paseczki.

 

Z mąki i tłuszczu przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić ją dwoma szklankami wywaru z ryby, dodać karmel, rodzynki i migdały, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny, chwilę pogotować.

 

Ugotowaną rybę wyłożyć ostrożnie na półmisek, polać sosem, przybrać zieleniną, podawać z jasnym pieczywem.