dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 
Kiełbasa w sosie cebulowym
lub pomidorowym
 
składniki:
  • 40 – 50 dkg kiełbasy wędzonej
  • sos cebulowy:
  • 8 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 1 – 2 łyżki karmelu
  • sól, cukier
  • ocet
 
 
Przyrządzić sos: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać zrumienioną mąkę, wymieszać, rozprowadzić zimnym wywarem z zupy lub wodą, zagotować, przetrzeć przez sito. Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem i o ile trzeba karmelem („Płucka wieprzowe w kwaśnym sosie”).
Kiełbasę umyć w ciepłej wodzie, pokroić na kawałki, włożyć do sosu, mocno zagrzać. Wydać oblaną sosem na półmisku, resztę sosu podać w sosjerce. Podawać z ziemniakami. Kiełbasę w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami lub z ryżem.