dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kiszenie barszczu czerwonego

składniki:
  • 1½ kg buraków ćwikłowych,
  • 1 mała marchewka, pietruszka, kawałek selera,
  • ½ cebuli,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżkę cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 l wody,
  • 5 dkg chleba razowego
  1. Buraki wyszorować szczoteczką, opłukać, obrać cienko, pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub szklanego słoja dodając jarzynę i przyprawy. Zalać przegotowaną ciepłą wodą.
  2. Dodać kawałki chleba razowego ze skórką, przykryć podziurkowanym papierem, pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (18 – 20°C).  
     
kiszenie barszczu czeronego
  1. Po kilku dniach, gdy jest kwaskowy, przecedzić przez bibułę lub gazę, zlać do butelek, szczelnie zakorkować. Pozostałe buraki można ponownie zalać wodą.