dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Klops z jajami w sosie śmietanowym

 
składniki:
  • 40 dkg wołowiny z kością (skrzydło, łopatka)
  • 20 dkg wieprzowiny (kark)
  • 5 dkg cebuli
  • 5 dkg czerstwej bułki
  • 6 dkg tłuszczu
  • 3 jaja
  • ⅛ l śmietany
  • 3 dkg mąki
  • ½ liścia bobkowego
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki karmelu
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
 
 
Bułkę namoczyć w wodzie, 2 jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie. Mięso opłukać, usunąć z niego kości i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić i zrumienić na części tłuszczu. Mięso, cebulę i lekko odciśniętą z wody bułkę przepuścić przez maszynkę. Zmieloną masę osolić, dodać pieprz, jajo i dokładnie wyrobić, po czym wyłożyć na stolnicę i uformować płaski podłużny prostokąt długości 22 – 25 cm, szerokości 15 cm.
Ugotowane jaja obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć na mięsie wzdłuż dłuższego boku prostokąta.
Mięso zwinąć w gruby rulon, zaczynając od tego boku prostokąta, przy którym ułożono jaja, aby znalazły się one w środku rulonu. Na brytfannie rozgrzać silnie tłuszcz, włożyć mięso, oblać je tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Piec około 40 – 50 minut, często polewając wydzielającym się sosem.
Wyparowany sos uzupełniać wodą. 
Śmietanę rozmieszać z mąką, osolić, dodać liść bobkowy i pod koniec pieczenia wlać ją do brytfanny. Upieczone mięso zapiekać chwilę w sosie śmietanowym rozrzedzając go w razie potrzeby wodą i zabarwiając karmelem (Ozór w szarym sosie). Mięso pokroić w poprzek na dość grube plastry, w kolejności krojenia ułożyć je na podłużnym półmisku, polać sosem i posypać siekaną zieloną pietruszką.
Podawać z ziemniakami, makaronem i jarzyną (buraczki, szpinak i inne) lub surówką z warzyw.
 
Potrawy z wołowiny pieczone można przyrządzać w prodiżu.