dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kluseczki francuskie

              

   Kluseczki francuskie podaje się jako dodatki do zup. Ciasto wykonuje się następująco: masło należy utrzeć, dodając po jednym żółtku; ubić pianę, układać ją częściami na żółtkach na przemian z mąką, osolić, ostrożnie wymieszać.

   Kluseczki francuskie należy gotować tak, jak kluski kładzione, z tym że powinny one być o wiele mniejsze, przy czym konieczne jest wypróbowanie gęstości ciasta.

 

   W tym celu wkłada się na próbę kluseczki na wrzącą wodę, gdy rozpływają się, trzeba dodać mąki, wymieszać i ponownie zrobić próbę.

   Kluseczki francuskie wybiera się z wody cedzakiem, skrapia masłem i od razu wydaje.

   Zamiast mąki do ciast na kluseczki francuskie można dodawać tartą bułkę, kaszę mannę można również do ciasta z mąki dodawać siekaną wątrobę lub gotowane, pokrojone grzyby.