dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kluski drożdżowe gotowane na parze

 
 
  • 40dkg mąki
  • 2 dkg drożdży
  • 2 jaja
  • 5 dkg tłuszczu
  • ok. ¼ l mleka
  • 5 dkg cukru
  • sól
  • 4 dkg masła lub margaryny do polania
  • 2 dkg tartej bułki
 
 

Mąkę przesiać do miski. W mące zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zarobić zaczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto wybijając je łyżką, aż do ukazania się pęcherzyków. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie i powiększy swoją objętość dwukrotnie, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wałkować lekko na grubość 2 cm, wykrawając małą foremką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką.

Przygotować naczynie z wrzącą wodą. Czystą ścierkę lnianą przymocować do brzegów naczynia, kłaść na ściereczkę po kilka wyrośniętych krążków, przykryć pokrywką i gotować kilka minut. Gorące podawać polane masłem ze zrumienioną bułeczką i sosem owocowym. („Sosy do potraw słodkich”).

Kluski można nadziewać marmoladą. Wówczas wykrawać większe krążki, nakładać marmoladę, zlepiać brzegi ciasta, ukształtować kulkę, pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu gotować, jak opisano powyżej. Podając jako deser przyrządzić z mniejszej ilości składników.