dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kluski krojone z serem

 
składniki:
  • 50 dag mąki
  • 4 dag masła lub słoniny ze skwarkami
  • 1 jajko
  • 20 dag białego sera
  • sól
   
 
  1. Mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem i z wodą (pół szklanki), wyrobić ciasto, wywałkować dość grubo (1 – 2 mm), pozostawić do przeschnięcia.
  2. Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta.
  3. Zrumienić masło, lub rozpuścić słoninę ze skwarkami.
  1. Ciasto posypać mąką, kroić ostrym nożem, odrzucając kluski po odkrajaniu.
  2. Kluski ugotować wkładając do wrzątku, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć.
  3. Wyłożyć na ogrzany półmisek, wymieszać z tłuszczem, posypać pokruszonym serem.

  1.