dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kluski lub pierogi z mąki gryczanej z serem

 
  • 25 dkg mąki gryczanej
  • 15 dkg mąki pszennej
  • sól
  • 15 dkg sera (twarogu)
  • 3 dkg tłuszczu do polania
 
Przesianą mąkę gryczaną zalać wrzącą wodą, osolić, dosypać mąkę pszenną. Starannie wymieszać łyżką (wody dać tyle, aby ciasto po wyrobieniu było dosyć gęste). Zagotować wodę, osolić. Łyżkę metalową zanurzać w wodzie, nabierać ciasto i kłaść na wrzącą wodę małe kluseczki. Zamieszać, przykryć, ugotować.
Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem, posypać serem (twarogiem). Osobno podać śmietanę. Z tego samego ciasta można przyrządzić pierogi z serem (twarogiem). Wtedy ciasto wywałkować na grubość 3 – 5 mm.