dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kluski z makiem

   
     
 
ciasto:
  • 30 – 35 dkg mąki
  • 1 jajo
  • sól
  • 4 dkg masła lub margaryny do polania
nadzienie:
  • ¼ kg maku
  • cukier lub miód do smaku
  • wanilia
  • skórka cytrynowa

     
Mak sparzyć wrzącą wodą i trzymać na ogniu pod przykryciem tak długo, aż da się rozcierać w palcach. Odcedzić przez gęste sito, dokładnie osączyć, przepuścić przez maszynkę, przez drobne sitko. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajo, wodę, szczyptę soli, zagnieść twarde ciasto, wyrobić starannie, wywałkować na grubość ½ cm, pozostawić aby przeschło. Nastawić osoloną wodę w płaskim rondlu. Ciasto podsypać mąką, kroić na pasy o grubości 4 cm, układać jedne na drugie, kroić poprzek w wąskie kluseczki.          Kluski wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać, przykryć, gdy podpłyną odkryć, zagotować, przecedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. Kluski wymieszać z masłem topionym i makiem, dodać do smaku cukier lub miód, skórkę cytrynową i wanilię. Można dodać 2 – 3 dkg rodzynek.
 
 
Wyłożyć na rozgrzany półmisek, polać stopionym masłem. Podając na deser przyrządzić w mniejszej ilości.