dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kluski z ziemniaków surowych

 
składniki:
  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 5 – 10 dkg mąki do podsypania
  • sól
  • 1 jajko
  • 5 dkg słoniny do polania
  • 5 dkg cebuli
 
 

Wyszorować ziemniaki szczoteczką pod bieżącą wodą. Połowę ziemniaków ugotować w łupinach, obrać, przepuścić przez maszynkę, ostudzić. Resztę ziemniaków cienko obrać, zetrzeć na drobnej tarce, lekko wycisnąć przez płócienny woreczek. Wyciśnięty sok pozostawić, aby się ustał, następne zlać z wierzchu płyn, a pozostałą mąkę ziemniaczaną dodać do wyciśniętych ziemniaków, połączyć z gotowanymi ziemniakami, wbić jajo, osolić, zagnieść ciasto.

Formować w mące gałki wielkości orzecha włoskiego, w każdej gałce znaczyć zagłębienie dużym palcem. Gotować partiami w osolonej wodzie.

Przed wrzuceniem na wodę ugotować jedną kluskę na próbę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać 3 – 4 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotować przez 5 – 8 minut. Wyłożyć łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć, polać stopioną słoniną ze skwarkami i usmażona cebulą.