dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Knedle czeskie ze słoniną (knedliczki)

 
     
składniki:
  • 30 dkg czerstwej bułki
  • ½ l mleka
  • 10 dkg słoniny
  • 15 – 20 dkg mąki
  • 2 jaja
  • sól
     
              
     

Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić, uważając, aby skwarki nie stwardniały. Bułkę czerstwą pokroić w kostkę. ¾ bułki zmieszać z połową stopionej słoniny bez skwarek, ususzyć grzanki na złoty kolor.

 

Mleko rozmącić z jajami, włożyć ostudzone grzanki, dodać resztę nie suszonej pokrojonej bułki. Pozostawić na 1 – 2 godziny. Gdy bułka napęcznieje, osolić, wsypać 10 – 15 dkg mąki, dokładnie wymieszać.

 

Nastawić wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić. Nabierać ciasto z miski łyżką (ciasto powinno być gęste), formować ręką moczoną w mące gałki wielkości małych jabłek. Pierwszą ugotować na próbę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – dodać mąki.

 

Wkładać na wrzącą wodę, zamieszać, przykryć, gotować pod przykryciem powoli przez około 20 minut, aż dobrze napęcznieją. Odcedzić, podlać resztą topionej słoniny. Podawać do kapusty zasmażanej, pieczeni duszonej, gulaszu.