dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Knedle z ciasta ziemniaczanego

ze śliwkami, truskawkami lub marmoladą

ciasto ziemniaczane:

  • 70 dkg ziemniaków
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
nadzienie:
  • ½ kg śliwe lub 30 dkg marmolady
  • 4 dkg masła lub margaryny do polania
  • 2 dkg tartej bułki
  • 6 dkg cukru – pudru
   Śliwki umyć, osuszyć w czystej ścierce. Ciasto zrobić wg przepisu na kluski ziemniaczane. Nastawić wodę w dużym płaskim rondlu. Z ciasta kształtować knedle (ciasto nie może długo leżeć, bo rzednie. Śliwki wypestkować, przecinając je na połówki. Ciasto podzielić na części. Uformować wałek o średnicy 3 cm, kroić kawałki o grubości 3 cm. Spłaszczyć, ukształtować placuszek, na środek położyć śliwkę, zlepić dokładnie brzegi formując kulki.

Knedle wrzucać partiami, sprawdzając czy owoc jest miękki. Wybierać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać masłem ze zrumienioną bułką. Osobno podać cukier – puder, albo bitą śmietanę z cukrem. Knedle można przyrządzić z owoców mrożonych

W podobny sposób można zrobić knedle z truskawkami

Przyrządzając knedle ze śliwek suszonych należy śliwki namoczyć na kilka godzin w wodzie, wyjąć, osączyć, wybrać pestki, i zawijać ciasto. Do knedli można używać również gęstej marmolady, którą nakłada się łyżeczką na środek placuszka.

Dalej postępować, jak opisano powyżej. Podając knedle jako deser przyrządzić je w mniejszej ilości.