dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Knedle ziemniaczane z serem (twarogiem) lub bryndzą

         

 

     

 

         

 

     
ciasto:
 
  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dkg mąki
  • 1 jajo
  • sól
 
nadzienie:
 
  • 20 dkg bryndzy lub twarogu
  • 4 dkg masła lub margaryny do polania
  • 2 dkg tartej bułki
     
       
 
  1.    Ciasto wrzucać partiami na wrzącą wodę, zamieszać, nakryć. Gdy knedle zagotują się, odkryć, odsunąć na bok płyty, wybrać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą a następnie osączyć. Wyłożyć na półmisek, polać masłem ze zrumienioną tartą bułką lub topioną słoniną ze skwarkami.

  2.    Przyrządzić ciasto ziemniaczane (Kluski ziemniaczane). Bryndzę utrzeć. Nastawić osoloną wodę w płaskim rondlu. Ciasto podzielić na części, formować wałki o średnicy 3 cm, kroić na kawałki, spłaszczyć nadając kształt małych placków, do środka nakładać łyżeczką bryndzę, zlepiać dokładnie, formując małe kulki.

  3.    Zamiast bryndzy można dodać utarty z żółtkiem i osolony twaróg.