dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kotlety baranie lub jagnięce (sauté)

 
     
składniki:
  • 80 dkg górki lub combra baraniego
  • 5 dkg tłuszczu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
     
              
     
   Mięso opłukać, odrąbać kręgosłup z ościstymi wyrostkami, pokroić wzdłuż żeber na małe kotlety, licząc po dwa na osobę (pozostawić przy każdym kotlecie po jednej kostce żebrowej). Błonki i resztki mięsa na kościach żebrowych oskrobać na długości około 2 – 3 cm od końca.      Kotlety lekko pobić tłuczkiem, wyrównać brzegi i uformować nadając im kształt lekko owalny. Oprószyć pieprzem, natrzeć roztartym z solą czosnkiem i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu z każdej strony tylko po 2 – 3 minuty, aby wewnątrz pozostały różowe.
     

   Podawać na ogrzanym półmisku z ziemniakami purée i fasolką szparagową, groszkiem zielonym lub szpinakiem albo z sałatą z olejem lub śmietaną. Oddzielnie można podać sos cebulowy biały.