dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kotlety cielęce mielone zapiekane w sosie pomidorowym

 
 składniki:
  • 50 dkg mięsa z kością (łopatka, kark)
  • 5 dkg czerstwej bułki
  • ⅛ mleka
  • 1 jajo
  • sól
  • 4 dkg tartej bułki
  • 5- 6 dkg tłuszczu do smażenia
  • 25 dkg ryżu
  • 2 dkg tłuszczu do ryżu
  • 5 dkg sera tylżyckiego
  • ½ l sosu pomidorowego
   
 
Bułkę namoczyć, odcisnąć. Mięso oddzielić od kości, opłukać, obrać z powięzi, pokroić na kawałki. Mięso i bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynką, osolić, dodać jajo, wyrobić na pulchną masę. Formować owalne kotlety, panierować w tartej bułce, smażyć w rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Osobno ugotować ryż na sypko. W rondelku przyrządzić sos pomidorowy. Kotlety ułożyć na podłużnym półmisku do zapiekania, dookoła obłożyć ugotowanym ryżem. 
Wszystko pokryć gęstym sosem pomidorowym. Z wierzchu posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 20 minut. Podawać z surówką z warzyw.
Potrawy z cielęciny zapiekane można przyrządzać w prodiżu.