dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kotlety mielone z dzika

 
składniki:
  • ½ kg mięsa (z kością) z młodego dzika
  • 6 – 8 dkg tłuszczu
  • 5 dkg czerstwej bułki
  • 1 jajko
  • 4 dkg tartej bułki
  • sól
 

 


 
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso oddzielić od kości, powięzi i ścięgien, pokroić na kawałki. Mięso i bułkę przepościć przez maszynkę, dodać jajko, sól, pieprz, bardzo starannie wyrobić. Z masy mięsnej uformować 8 kulek (zwilżonymi rękami), otoczyć je w tartej bułce, spłaszczyć i za pomocą noża nadać kształt owalnych kotletów.

 

Smażyć powoli na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Dosmażyć na brzegu płyty lub wstawić na kilka minut do piekarnika. Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać tłuszczem ze smażenia.

Podawać z ziemniakami lub makaronem i z sałatką lub surówką z warzyw.