dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kotlety wieprzowe mielone

 
składniki:
  • 50 dkg chudej wieprzowiny z kością (łopatka)
  • 6 dkg czerstwej bułki
  • 5 dkg cebuli
  • 2 dkg tłuszczu
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • 4 dkg tartej bułki
  • 4 dkg tłuszczu do smażenia
 
 
Bułkę namoczyć w wodzie, osaczyć. Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na jasnozłoty kolor. Mięso opłukać, usunąć kości, pokroić na kawałki. Bułkę, cebulę, mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać jajo, sól, pieprz, starannie wyrobić na gładką masę. 
Rękami zwilżonymi w wodzie uformować osiem kul, które następnie otoczyć w tartej bułce, spłaszczyć na grubość 1½ cm i nożem nadać kształt owalny, zwężający się z jednej strony. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać tłuszczem ze smażenia. Podawać z ziemniakami, jarzyną z wody, a przede wszystkim z surówką z liściastych warzyw.
 
Do tłustej wołowiny trzeba dodać co najmniej ⅓ mięsa wołowego. Bardzo smaczne są też kotlety z dodatkiem cielęciny.