dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kotlety z pęczaku

 
 składniki:
  • 30 dkg pęczaku
  • 3 razy tyle wody, ile wynosi objętość kaszy
  • 2 jaja
  • 2 łyżki siekanego koperku i zielonej pietruszki
  • 8 dkg tłuszczu
  • 4 – 5 dkg tartej bułki
  • 5 dkg cebuli
  • sól, pieprz
 
 
Pęczak opłukać, zalać gorącą wodą, rozkleić powoli na brzegu płyty ciągle mieszając. Gdy jest miękki, ostudzić, przepuścić przez maszynkę, najlepiej przez gęste sitko. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu (3 dkg) na jasnozłoty kolor. Zmielony pęczak utrzeć starannie z cebulą i jajami, dodać siekaną zieleninę, sól, pieprz – można dodać jedną kostkę przyprawy do zup rozpuszczoną w jednej łyżce wody
Kształtować nieduże kotleciki w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z surówkami z warzyw lub sosem grzybowym, pomidorowym, koperkowym. Do masy pęczkowej można dodać mieloną woszczyznę pozostałą z gotowania wywaru lub mięso pieczone, gotowane, z konserwy (również mielone).