dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kotlety z płatków owsianych

 
 
  • 30 dkg płatków
  • 2 razy tyle wody lub mleka z wodą, ile wynosi objętość płatków
  • 2 jaja
  • 8 dkg tłuszczu
  • 4 – 5 dkg tartej bułki
  • 5 dkg cebuli
  • sól
 
 
Do płatków owsianych wlać wrzącą wodę lub mleko z wodą, rozkleić na brzegu płyty na wolnym ogniu ciągle mieszając, ostudzić. Masa powinna być bardzo gęsta. Ugotowane płatki utrzeć z jajami, dodać posiekaną cebulę, zrumienioną na tłuszczu (3 dkg), osolić, starannie wymieszać. Formować w tartej bułce nieduże grube kotleciki. 
Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z surówką z pomidorów, z kapusty kiszonej itd. lub sosem pomidorowym, ogórkowym, koperkowym.