dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kruche babeczki z mózgiem

         

 

       
ciasto kruche:
  • 20 dkg mąki pszennej (krupczatki),
  • 14 dkg masła lub margaryny,
  • 2 – 3 surowe żółtka,
  • (2 – 3 łyżki śmietany),
nadzienie:
  • 30 dkg mózgu,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • 3 dkg cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 1 jajo,
  • 2 – 3 łyżki śmietany,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
 
Foremki na babeczki dokładnie umyć i wysuszyć
 
Przyrządzić ciasto kruchemąkę przesiać na stolnicę, dodać masło lub margarynę, posiekać mąką. Dodać żółtka (o ile stosujemy margarynę, dodać śmietanę), szczyptę soli, wszystkie składniki połączyć razem. Zostawić przykryte w zimnym miejscu na godzinę. Ciasto wywałkować na grubość ½ cm, przenieść na wałku, przykryć nim foremki. Przycisnąć mocno dłonią do foremek. Zdjąć okrawki. Wgniatać palcami ciasto w foremkach, dokładnie i równo wylepiając po same brzegi.
 
Ułożyć na blasze. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor około 20 minut. Wyjąć i wybierać ostrożnie z foremek, aby się nie pokruszyły (najlepiej brać gorącą foremkę do prawej ręki przez ściereczkę, obrócić dnem do góry, na talerzu, naciskając lekko, wyrzucić babeczkę z foremki).
 
Przyrządzić nadzienie: mózg namoczyć na ½ godziny w wodzie, opłukać, obrać z błony, pokroić w kostkę. W rondelku zasmażyć drobno posiekaną cebulę na jasnozłoty kolor. Włożyć mózg, smażyć około 10 minut. Wymieszać z jajem, śmietaną, zasmażyć, dodać sól i pieprz. Babeczki napełnić nadzieniem, włożyć do go gorącego piekarnika na 5 minut i zagrzać.
 
Ułożyć na półmisku, podawać gorące, przybrane (każda babeczka) gałązkami zielonej pietruszki lub posypane siekaną zieloną pietruszką. Podawać jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup.
Takie same babeczki można piec z ciasta półkruchego (Paszteciki półkruche).