kruche ciastka z masą czekoladową lub kawową
Kruche ciastka z masą czekoladową lub kawową
ciasto:
| masa czekoladowa:
|
Sporządzić kruche ciasto, dodając zamiast żółtek gotowanych, żółtka surowe, ostudzić. Przyrządzić masę czekoladową (Masa czekoladowa III). Ciasto wywałkować na grubość ½ cm. Okrągłą foremką wykrawać krążki o średnicy 7 cm, układać na blaszce. Włożyć do gorącego piekarnika, piec na złoty kolor 8 – 10 minut. Gorące zdejmować z blach szerokim nożem, układać na deseczce lub stolnicy, ostudzić. Z podwójnie złożonego pergaminu zwinąć szpiczasty woreczek, włożyć do środka zimną masę. Koniec woreczka przyciąć nożyczkami (albo użyć gotowego woreczka do dekorowania ciast), wyciskać na obwodzie każdego krążka wałeczek z masy. | Środki pozostawić niezapełnione. Przykryć drugim krążkiem, przycisnąć lekko palcami do masy, która powinna być na zewnątrz częściowo widoczna. Napełnione masą ciastka ułożyć w 2 – 3 rzędy, oprószyć z wierzchu przesianym cukrem pudrem. Na samym środku wierzchniego krążka można wycisnąć z masy rodzaj małego listka. W ten sposób napełnia się masą kawową, którą można przyrządzić według przepisu „Masa kawowa I”. |
Wyciskając masę dookoła krążka można do środka dać ½ łyżeczki dżemu lub kwaskowej marmolady. Zamiast masą czekoladową można krążki przełożyć marmoladą. |