dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kupażowanie,

czyli mieszanie win

 
Czasami wino, choć ogólnie udane, nie zachwyca swym smakiem. Co wtedy zrobić? Fachowcy radzą, by takie wino wymieszać z innym. Istnieją nawet zasady mieszania, czyli mówiąc fachowo – kupażowania win.
Na przykład ogólnie wiadomo, że po deszczowym roku wino porzeczkowe jest zazwyczaj bardzo kwaśne. Aby nadawało się do picia, najlepiej wymieszać go z mniej kwaśnym winem jabłkowym lub gruszkowym.
Wiadomo też, że wino agrestowe trudno się klaruje. Jeśli zmieszamy je z winem porzeczkowym i jabłkowym, otrzymamy klarowny i bardzo smaczny napój.
Wymieszanie wina agrestowego z winem porzeczkowym przyspiesza także jego dojrzewanie.
Wino z czarnych jagód jest bardzo smaczne, ale trudno fermentuje i nie osiąga dużej mocy. Dla lepszego rezultatu można wino jagodowe wymieszać z winem wiśniowym, otrzymamy mocny i smaczny trunek o pięknym kolorze. Można także dodać około 1/10 objętości wina z czarnych porzeczek – rezultat będzie wspaniały.
Bardzo dobre wina otrzymuje się poprzez zmieszanie wina agrestowego z rodzynkowym i dodanie do smaku miodu pitnego.