dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kurczaki pieczone nadziewane kaszką krakowską lub ryżem

         
 

 

   

 

         

 

  • 2 większe kurczęta,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • 3 dkg masła,
 
nadzienie:
  • 15—25 dkg kaszki lub ryżu,
  • 5 dkg masła,
  • ½ białka,
  • 4 jaja,
  • 10 dkg pieczarek,
  • 3 dkg cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki i koperku
  1. Podróbki z kurcząt ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Kaszkę krakowską zatrzeć białkiem, wysuszyć, ugotować na sypko, 2 jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić, obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, opłukać (stare kapelusze obrać ze skórki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na 2 dkg tłuszczu na złoty kolor, dodać pokrajane w paseczki pieczarki, osolić, oprószyć pieprzem, wlać 2 łyżki wody, krótko poddusić. Masło (3dkg) utrzeć z jajami i ugotowaną, ostudzoną kaszką, dodać siekane jaja, pieczarki z cebulą i pokrojone drobno podróbki z kurcząt oraz siekaną zieleninę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie utrzeć.
     
  2. Przygotować kurczęta. Nałożyć nadzienie do środka tuszki, zaszyć. Rozgrzać w brytfannie tłuszcz i masło, włożyć kurczęta, polać z wierzchu tłuszczem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (200°C). Piec około 1 godziny, polewając często tłuszczem i skrapiając wodą.
     
  3. Wyjąć zrumienione kurczaki, podzielić je wzdłuż na połówki, ułożyć je w całości na podłużnym półmisku, polać sosem powstałym w czasie pieczenia. Resztę sosu wlać do sosjerki. Przybrać listkami sałaty. Podawać z młodymi ziemniakami i mizerią lub zieloną sałatą ze śmietaną.