dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Lasagne (lazania) z mięsem mielonym

         
składniki na 4 porcje, czas przygotowania = ½ godz.,
1 porcja = 1160 kcal
     
 
              
     
     
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera
  • 2 łyżki oleju
  • 60 dkg mięsa mielonego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • po ½ łyżeczki oregano i rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 125 ml bulionu
 
  • 125 ml czerwonego wina
  • 125 ml śmietany
  • 4 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • ½ l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 12 płatów zielonych lasagne
  • 10 dkg startego parmezanu
  • rozmaryn
   
 
  1.    Cebulę i marchew oczyścić i pokroić w kostkę. Seler umyć i pokroić na kawałki. Warzywa poddusić na oleju, dodać mięso i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy, zioła sól i pieprz. Wlać bulion i wino. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, następnie dodać podgrzaną śmietanę.

  2.    Roztopić 4 dkg masła, dodać mąkę, wlać mleko, stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozgrzać piekarnik do 200°C.

  3.    W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wyłożyć na przemian płaty lasagne, następnie mięso, lasagne – aż do wyczerpania składników. Całość polać sosem, posypać parmezanem, wyłożyć pozostałe masło pokrojone w wiórki. Lasagne piec 30 – 40 minut. Przed podaniem potrawę udekorować świeżym rozmarynem.