dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

lemoniadawoda jabłkowasok z marchwinapój z jabłek i z miodu

         

napój z porzeczek i miodu, napój z porzeczek i mleka, napój z malin i mleka

 

Żywienie w ostrych chorobach gorączkowych

Lemoniada

 
  • ¼ l wody
  • 4 dkg cukru
  • 2 g kwasku cytrynowego lub 10 g (2 łyżeczki) koncentratu owocowo–witaminowego
         
Dodać składniki do przegotowanej wody.
   

Woda jabłkowa

 
  • 200 ml wody
  • 20 dkg jabłek
  • 3–4 dkg cukru
  • 1 g kwasku cytrynowego lub 5 g (1 łyżeczka) koncentratu owocowo–witaminowego
         
Oczyszczone jabłka ugotować w wodzie, przetrzeć, dodać pozostałe składniki.
   

Sok z marchwi

 
  • ¼ kg marchwi
  • 1½ dkg cukru
  •  1 g kwasku cytrynowego lub 5 g (1 łyżeczka) koncentratu owocowo–witaminowego
         
Oczyszczoną marchew zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć sok i dodać pozostałe składniki
   

Napój z jabłek i miodu

 
  • 150 ml wody
  • 15 dkg jabłek
  • 5 dkg miodu
         
Oczyszczone z obierzyn i gniazd nasiennych jabłka ugotować w wodzie, przetrzeć. Ciepły przecier połączyć z miodem.
   

Napój z porzeczek i miodu

 
  • 6 dkg porzeczek
  • 5 dkg miodu
Odcisnąć sok z porzeczek, połączyć go z miodem
   

Napój z porzeczek i z mleka

 
  • 150 ml mleka
  • 2 g mąki ziemniaczanej
  • 2½ dkg cukru
  • 10 dkg porzeczek
         
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w części mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się wlać mąkę rozmieszaną z mlekiem, po zagęszczeniu ostudzić. Przed podaniem połączyć z surowym sokiem wyciśniętym z porzeczek.
   

Napój z malin i mleka

 
  • 150 ml mleka
  • 2 g mąki ziemniaczanej
  • 2 dkg cukru
  • 6 dkg malin
         
Sposób wykonania jak wyżej.