dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Loki migdałowe

 
     
 
  • 15 dkg migdałów
  • ¼ dkg cukru-pudru
  • 5 białek
  • 2 – 3 dkg tłuszczu do formy
 
     
              
     

Migdały sparzyć, obrać, wysuszyć w piekarniku, zemleć na maszynce do migdałów. Ubić pianę, wymieszać z przesianym cukrem, migdałami, dodając tłuczone, obrane, gorzkie migdały. Masę ułożyć cienką warstwą na posmarowanej blasze, wstawić do ogrzanego lekko piekarnika na 10 – 15 minut.
 

Gdy ciasto lekko się zaróżowi, szybko kroić w podłużne paski o szerokości 2 cm i zwijać na cienkim wałeczku gładką stroną do środka.. Zsuwać szybko z wałka. Gdy ciasto stwardnieje, rozgrzać w piekarniku. Zamiast migdałów można dać 8 dkg zrumienionych, zmiażdżonych wałkiem na stolnicy płatków owsianych.