dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Móżdżek cielęcy po polsku

 
składniki:
  • 50 – 60 dkg móżdżku cielęcego
  • 4 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cebuli
  • 3 łyżki octu
  • jaja, sól, pieprz
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
 

 


 

Zagotować litr wody, osolić, dodać ocet, mózg opłukać, obrać z błon, włożyć do wrzącej, osolonej wody z octem i obgotować (3 – 5 minut). Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, osączyć, schłodzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zasmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.

Ostudzony mózg pokroić w grubą kostkę, połączyć z cebulą, wbić 2 żółtka, wymieszać, osolić, dodać pieprz, posypać zieloną, siekaną pietruszką, wydać.

Zamiast żółtek można dać całe jajka, ale wówczas smażyć mózg z jajami kilka minut, dopóki się nie zetną.
Błonę z mózgu można zdjąć po ugotowaniu.