dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Makaron (łazanki) zapiekany z grzybami


 

ciasto:

  • 35 dkg mąki
  • 2 – 3 jajka
  • Sól
  • 6 – 8 łyżek wody

nadzienie:

  • ½ kg świeżych grzybów
  • 10 dkg cebuli
  • Sól, pieprz
  • 3 dkg tłuszczu
  • ⅛ l śmietany
  • 1 żółtko
  • 4 dkg sera tylżyckiego

Grzyby opłukać, oczyścić, przyciąć trzony, poszatkować w cienkie talarki, dodać 2 łyżki wody, ugotować, odparować, aby płynu było jak najmniej. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na jasnożółty kolor, wymieszać z grzybami, dodać sól i pieprz. Przyrządzić makaron lub łazanki. Połączyć z grzybami i cebulą, wyłożyć na półmisek lub do żaroodpornego naczynia do zapiekania. Zalać po wierzchu śmietaną rozmąconą z żółtkami, posypać z wierzch tartym serem, wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika. Gdy ser się lekko zrumieni, podawać na tum samym półmisku, lub w naczyniu.

Osobno podać surówkę z pomidorów lub inną.

Zamiast grzybów świeżych można użyć grzybów suszonych.