dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Makaron zapiekany z jabłkami


    • 4 dkg masła do polania
    • 2 dkg masła do posmarowania
    • 2 dkg tartej bułki

    ciasto:

    • 25 – 30 dkg mąki
    • 3 jaja

    nadzienie:

    • 70 dkg jabłek
    • 10 dkg cukru
    • 3 jaja
    • cynamon
    • 6 dkg cukru pudru

Przyrządzić makaron, lub kupić fabryczny. Ugotować, odcedzić, wymieszać z masłem. Rondel posmarować masłem, posypać tartą bułką. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać makaron, pianę i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, lekko ocukrzyć (3 dkg), wymieszać z cynamonem. Na dno rondla dać makaron, następnie jabłka, przykryć makaron. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Gdy brzegi makaronu się zrumienią, okrążyć nożem, wyłożyć na okrągły półmisek, z wierzchu posypać cukrem pudrem (3 dkg). Osobno można podać smażony sok owocowy lub konfiturę. Podając na deser, przyrządzić z mniejszej ilości.