dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Makowiec z jabłkami, z biszkoptem

         

 

     
           

 

makowiec:
  • 1 szklanka maku,
  • 2 jaj,
  • 30 dkg cukru—pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 ½ szklanki przetartych, osączonych jabłek,
  • 15 dkg masła,
  • 2 łyżki kaszy manny,
 
biszkopt:
  • 4 jaja,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki
  • odrobina proszku do pieczenia,
       
 
  1. Przygotować biszkopt: Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodając cukier i mąkę z odrobiną proszku do pieczenia.

  2. Makowiec: Ubić pianę z białek. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, dodać sparzony, osączony i zmielony mak (zobacz: masa makowa), kaszę mannę, proszek do pieczenia, jabłka. Ciągle mieszając dodać pianę. Masę włożyć na blachę wyłożoną pergaminem.


  3. Piec przez 30—35 minut. Następnie wylać na to biszkopt i piec jeszcze przez około 25 minut.

  4. Po studzeniu ciasto odwrócić i polać polewą.