dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Marchew z groszkiem i grzankami

         

 

     
  • 40 dkg marchwi
  • 40 dkg zielonego łuskanego groszku
  • 3 dkg masła lub margaryny
 
  • sól, cukier
  • 1 dkg mąki
  • 1 łyżka siekanej zieleniny
 
     
Młodą marchewkę wyszorować szczoteczką, opłukać, oskrobać, zetrzeć na tarce do warzywo dużych otworach. Połączyć z łuskanym groszkiem, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz (1 dkg), gotować pod przykryciem około 10 – 15 minut. Odsunąć na bok płyty, oprószyć mąką, wymieszać, zagotować.
 
Połączyć z masłem i siekaną zieleniną. Przyrządzić grzanki. Jajo rozmącić dokładnie z mlekiem, osolić.
 
Czerstwą bułkę z poprzedniego dnia pokroić na kromeczki o grubości ok. 1 cm. Na krótko zanurzyć w mleku, tak aby nie była zbyt miękka. Otaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Marchewkę z groszkiem wyłożyć na okrągły półmisek, dookoła obłożyć grzankami.
 
Podawać jako drugie danie. Marchewkę z groszkiem oprószoną bez grzanek podawać jako dodatek do mięs, omletu, bukietu z jarzyn.