dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Masa makowa I

         

 

     

 

         

 

     
  • ½ kg maku
  • 30 dkg cukru
  • 2 białka
  • 5 dkg masła
 
  • olejek migdałowy
  • skórka cytrynowa
  • wanilia
  • 3 dkg rodzynków
       
 

 

  1.   Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą, i gotować tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, przemielić dwukrotnie przez maszynkę z gęstym sitkiem.

  2.   Włożyć do rondla na stopione masło, dodać cukier,skórkę cytrynową, olejek migdałowy do smaku i opłukane rodzynki (można dodać 2 – 3 łyżki miodu).

  3.   Smażyć 10 – 15 minut ciągle mieszając. Wymieszać z pianą, ostudzić. Do nadziewania ciast drożdżowych używa się masy makowej letniej.