dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Masa z piany zaparzanej z sokiem owocowym

   
  • 30 dkg cukru
  • ¼ litra soku z malin, poziomek, truskawek
  • 3 białka
  • ½ łyżki octu (6%)
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
     
    truskawki
     

Z cukru, soku owocowego, octu ugotować bardzo gęsty syrop 3 stopnia. Ubić pianę. Gdy piana jest gęsta i rwie się przy trzepaczce, lać cienkim strumieniem tuż nad pianą syrop, równocześnie szybko ubijając. Ubijać chwilę, aż syrop dokładnie połączy się z pianą. Wstawić do naczynia z gorącą wodą, ubijać, aż masa zgęstnieje (20 – 30 minut).

Masę zdjąć z pary, schłodzić w zimnej wodzie, jeszcze ubijając.

         

O ile potrzeba, zabarwić różowym składnikiem. Masa powinna być aromatyczna i dość kwaskowata. Najlepsza jest z poziomek i malin. Zamiast z sokiem owocowym można przyrządzić masę z wanilią, karmelem lub sokiem z cytryny.

Smaczna jest także masa z dodatkiem marmolady owocowej, z którą można połączyć zaparzaną pianą i zakwasić do smaku.