dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Masy mielone z ryb mieszanych

Gotowa masa: 1000 g

Normatyw surowcowy

Zestawy
jednostki: [g]
I
II
III
IV V
z dorsza
z ryb mieszanych
z filetów dorszowych
z leszcza i dorsza
z leszcza i filetów dorszowych
Dorsz patroszony
 1600
 1200
 900
Szczupak, sandacz
  350
Filety z dorsza
 850
 450
Leszcz
 900
 900
Bułka pszenna
 80
 80
 80
 80
 80
Mleko
 150
 150
 150
 150
 150
Jaja (1 szt.)
 50
 50
 50
 50
 50
Cebula
 80
 80
 80
 80
 80
Tłuszcz
lub masło
 35
 25
 35
 25
 35
 25
 35
 25
 35
 25
Sól
 15
 15
 15
 15
 15
Pieprz naturalny
 1
 1
 1
 1
 1

Przygotowanie potrawy:

 
Mięso z ryb oczyścić, wyjąć ości i zemleć z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Przesmażyć cebulę, dodać ją do masy, dodać jaja, przyprawy, następnie masę dobrze wyrobić. Masa z ryb służy do przygotowywania klopsików, kotletów, pulpetów itp.