dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Mazurek bakaliowy

 
kruche ciasto:
  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru-pudru
  • 3 gotowane żółtka
  • skórka cytrynowa
nadzienie:
  • ½ kg bakalii: (skórka pomarańczowa, figi, daktyle, morele suszone, rodzynki, cykata, orzechy, migdały)
  • 20 dkg kwaskowatej marmolady
  • polewa:
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • 7 dkg cukru-pudru
  • 7 dkg masła
  • wanilia
  • 5 dkg zmielonych migdałów
  • 3 dkg tartej bułki
  • sok z ½ cytryny lub 1 łyżeczka rozpuszczonego kwasku cytrynowego
 
 
Przyrządzić kruche ciasto i upiec spód pod mazurek według przepisu „Mazurek kruchy z kajmakiem waniliowym”. Przygotować bakalie: rodzynki opłukać, osączyć, migdały sparzyć, obrać. Wszystkie bakalie z wyjątkiem rodzynków pokroić w cienkie paseczki. Upieczony placek posmarować cienko marmoladą, ułożyć grubą warstwę bakalii. Przyrządzić polewę: żółtko i jaja utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać sok z cytryny, wanilię, stopione masło, zmielone migdały, tartą bułkę, wymieszać razem. Masą tą zalać bakalie. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiec.