dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Mazurek cygański

 
składniki: 
  • 20 dkg cukru
  • 10 dkg mąki
  • 10 dkg rodzynków
  • 10 dkg orzechów
  • 10 dkg fig
  • 10 dkg daktyli
  • 5 dkg skórki pomarańczowej
  • 5 jaj
  • 5 dkg cykaty¹
  • 1 wafel 
 
 
Mąkę przesiać, rodzynki i figi opłukać, osączyć, orzechy przebrać. Figi, daktyle, skórkę pomarańczową, orzechy, cykatę pokroić w cienkie paseczki. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Ubić pianę, włożyć na żółtka, dodać bakalie, mąkę, wymieszać razem, wyłożyć na wafel, rozsmarować równo po wierzchu i bokach. Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec około 30 minut.
 
¹cykata – skórki z pomarańczy, cytryny, melona, arbuza, liście tataraku osmażone w cukrze, używane do wyrobów cukierniczych