dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Mazurek czekoladowy surowy

 
  • 1 wafel
  • 25 dkg kwaskowatego dżemu
masa czekoladowa:
  • 10 dkg czekolady
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 20 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 20 dkg cukru-pudru
  • 10 dkg orzechów włoskich
masa orzechowa oszczędna:
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 5 dkg kaszki manny
  • ¼ l mleka
  • 15 dkg cukru
  • wanilia
 
 
Przyrządzić masę czekoladową; masło utrzeć na pulchną masę, dodając kolejno żółtka, cukier, rozgrzaną czekoladę, zmielone orzechy, kieliszek spirytusu. Przyrządzić masę orzechową ("Masa orzechowa oszczędna"). Na waflu rozsmarować masę orzechową, pokryć ją warstwą kwaskowatego dżemu. Cały mazurek przykryć masą czekoladową, którą należy starannie i równo rozłożyć, wyrównując boki, przybrać skórką pomarańczową i orzechami.